Dışarıda hava buz gibi. İki gündür gerek Facebook, gerekse Instagram mesaj kutumuz dolup taşıyor. Kuruduk, çatladık, ne yapalım diye.
İçeri gir, dışarı çıktan kaynaklanan sıcak soğuk farkı, evde kalorifer/soba/şöminenin sebep olduğu nemsizlik, bir de kış nedeniyle oluşan kuruluk birleşti. Cildimiz takır tukur.
Şimdi bunun en bilimsel açıklaması şu. Kışın çiy noktası ve havanın taşıdığı bağıl nem oldukça düşük. (Biz kışseverler için şu ikincisi keşke yüksek olsaydı, çiğ noktası 0'a indikçe, kar yağar, yağan kar da tutardı) Çiy noktası basit anlatımla, havadaki nemin suya dönüşmesi için gereken soğuk derecesidir. Bu düştükçe, havadaki nem miktarı da azalır. Lipitlerden oluşan cilt bariyerimiz yaklaşık %25 yağını kaybeder, bu da su tutma kapasitesini azaltır. Eve geldiğimizdeki sıcak havayla ciltte zaten az kalmış su nemi de buharlaşır. Kuruluğun formülü çok açık, bir siz, bir soğuk, bir de soba.
Peki ne yapalım?
Evin nemini artıralım. Eğer hava nemlendiricimiz varsa ne ala. Yoksa eski usül kalorifere asılan suluklar koyabiliriz. Kalorifere yapışık bir tencere içine su koyabiliriz. Hiç olmadı, düzenli olarak bir havluyu ıslatıp kaloriferin üstüne serebiliriz.
Yaz aylarında sadece jel/su bazlı nemlendiriciler yeterken, bahar dönemlerinde losyonlara meyletmişken, kış aylarında cildimize bariyer etkisi yapacak, saf yağ nemlendiricileri de cilt bakımımıza ekleyelim. Ben bu soğukların döneminde Moist and Calm nemlendiricimin yanında haftada bir kere, gece, cildime Softies ya da Sarı kantaron merhemi sürüyorum. Shea ve balmumu bu dönemde cilt bariyerini hepsinden hızlı onarıyor.
Dışarı çıkarken mutlaka dudaklarımızı koruyalım. Gün içerisinde istemsizce yaladığımız dudaklarımız soğuğun etkisiyle çatlıyor, kanıyor ve acıyor. Lipbalmımızı çantadan hiç ayırmıyorum.
Son olarak ellerimiz ve yaklarımız. Ekstremite olaran tanınan, kalbe en uzak uzuvlarımız ellerimiz ve ayaklarımız dolaşımın buralara daha az uğraması nedeniyle vücudumuzdan daha çok etkileniyorlar soğuktan. Bu nedenle iyi bir el ve ayak kremini (Çatlak topuk bakım merhemi) haftada en az iki kere gece yatmadan önce maske gibi sürüp uyuyabiliriz.